Деякі питання надання державної соціальної допомоги в період карантину

Деякі питання надання державної соціальної допомоги в період карантину

Верховною Радою України 30.03.2020 прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” № 540-IX (далі ‒ Закон), яким, зокрема, внесено зміни до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, “Про державну допомогу сім’ям з дітьми ”, “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

На період карантину , на даний час з 12.03.2020 року по 24.04.2020 року, Законом врегульовано, зокрема питання продовження строку виплати державної соціальної допомоги особам, яким вона була призначена раніше.

Крім того, строк звернення за призначенням державної соціальної допомоги  продовжується на період карантину та один місяць після дати його відміни.

Цими змінами продовжено строк звернення за соціальною допомогою та строк виплат соціальної допомоги.

При цьому зазначається, що управління соціального захисту населення протягом одного місяця після відміни  карантину проводить  перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі поданої особою заяви та необхідних документів.

У разі коли за результатами проведеного перерахунку не буде підтверджено право на отримання допомоги  або її розмір буде меншим, ніж виплачена під час карантину допомога, управління соціального захисту населення протягом одного місяця з дати  відміни карантину надміру виплачені кошти стягує згідно із законом.

ДО УВАГИ!

Особи, яким виплачується державна соціальна допомога, повинні інформувати управління соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розмір допомоги, шляхом надсилання письмового звернення поштою або телефонного зв’язку.

Приклад:

Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям була призначена з 01.10.2019 по 31.03.2020 року – її виплата продовжується без подання необхідних документів на період карантину, тобто з 01.04.2020 року по 30.05.2020 року в старому розмірі.

У червні 2020 року заявник зобов’язаний надати заяву та необхідні документи для призначення допомоги й управлінням буде проведено розрахунок допомоги  з 01.04.2020 року по 30.09.2020 року з проведенням перерахунку  розміру виплаченої допомоги з 01.04.2020 р.

Сервіси

Електронні послуги

За допомогою даного переліку послуг Ви зможете обрати та замовити послугу в електронному вигляді без відвідування Центру надання адміністративних послуг

Персональний кабінет

За допомогою Персонального кабінету можна замовляти послуги в електронному вигляді надсилати електронні звернення та ін.

Перевірити стан послуги

За допомогою даного сервісу Ви зможете перевірити стан Вашої послуги ввівши в необхідні поля форми код зворотнього зв'язку

Оцінювання якості обслуговування

За допомогою даного сервісу Ви зможете провести оцінювання якості обслуговування в Центрі надання адміністративних послуг